Fråga: får jag ladda ner bilderna från din hemsida?

Svar: Ja absolut, tänk på att inte redigera eller förvränga bilderna då det är min signatur på bilderna och det då kan se tokigt ut. Det är OK att slänga på ett filter eller liknande. Är det någon specifik bild på dig eller ditt lag som du vill ha högupplöst så är det bara att kontakta mig via mail eller sms så löser jag det.

Fråga: Får jag lägga ut dina bilder på min hemsida/blogg/lagets hemsida?

Svar: Givetvis! Behåll bilden som den är, dvs inte förvränga eller retuschera på något sätt. Namnge mig som Fotograf Christoffer Borg Mattisson och hör av dig till mig innan du lägger ut. Det räcker med att maila/smsa mig så jag vet att du använt bilden.

Fråga: Hur många bilder tar du per match? (handboll)

Svar: Då jag fotar både anfall och försvar för båda lagen under hela matchen så blir det en del. I många fall kommer jag hem med över 1000 bilder. Varför? Jo därför att långt ifrån alla bilder blir tillräckligt bra eller skarpa för att kunna användas. Som ni säkert förstår så slänger jag merparten av bilderna jag kommer hem med.

Fråga: Vad kostar en bild om jag vill köpa en av dig?

Svar: Är bilden för privat användning så kostar det 100:- att få en högupplöst* bild skickad till sig. Kontakta mig via mail eller sms om du vill köpa en bild. Mail: christoffer@borg-mattisson.se // sms: 070-7773603.

* .jpeg-format med minst 2000 px på kortaste sidan. 300 DPI, dvs tryckvänlig om du vill skriva ut bilden på stort papper.

Fråga: Jag vill använda en av dina sportbilder kommersiellt, till en reklamkampanj / Artikel / katalog etc, vad kostar en bild?

Svar: Då jag oftast frilansar åt Bildbyrån så hänvisar jag dit när det kommer till kommersiell användning av mina sportbilder.

Fråga: Jag finns med på din hemsida mot min vilja, kan du ta bort bilden?

Svar: Självklart. Kontakta mig via mail eller sms så tar jag bort bilden/bilderna direkt.

Fråga: har du bilder på mig? Jag spelar i "LAG" och hade "nummer" på tröjan i "Tävlingen"?

Svar: Om jag var på tävlingen och du såg mig stå vid planen med en kamera när du spelade så är chansen stor. När jag täcker till exempel en större turnering så försöker jag att få med så många spelare som möjligt på bild men ibland missar jag någon - tyvärr. Kontakta mig via mail eller sms så kanske det finns en bild eller två på just dig.

Fråga: Kan du komma och fota vår match?

Svar: Jag är alltid tacksam när mina följare vill att jag ska komma och fota deras matcher. Dock är det inte alltid så att jag kan men med god framförhållning så är det inget som är omöjligt. Kontakta mig via mail eller sms i god tid innan match.

Fråga: Vem är du?

Svar: Du kan läsa mer om mig här: http://borg-mattisson.se/om-mig/ och om mitt företag (Christoffer Borg Mattisson AB) här: http://borg-mattisson.se/om-foretaget/

Fråga: Vem är ansvarig utgivare på hemsida?

Svar: Det är Christoffer Borg Mattisson, kontakta mig här.

 

Information in english

The pictures are free to use and download if you give me photo cred (Photo: Christoffer Borg Mattisson / borg-mattisson.se) or tag me in the picture if you are going to share the picture at social media. For commercial use, contact me. For newspapers, contact me and I will send high resolution images to you. It is not allowed to crop or distort the image. Contact me at christoffer@borg-mattisson.se

Viktig information kring upphovsrätt

Upphovsrättslagen

Fotografen äger enligt Sveriges grundlag upphovsrätten till bilderna. Enligt upphovsrättslagen är det fotografen som är upphovsman, och har rättsligt skydd för bilden. Upphovsrätten samt användningsrätten till bildmaterialet tillhör alltså fotografen.

Fotografens ensamrätt

Fotografen har en ensamrätt till sina fotografiska verk i samma stund som de har skapats. Ensamrätten innebär att det enbart är fotografen som har rätt att sprida, göra exemplar av, överföra eller på annat sätt göra fotografierna tillgängliga för allmänheten.
Fotografen har även ensamrätt att ändra sitt fotografiska verk eller att överföra det till en annan konstart.
Ensamrätten innebär att alla andra som vill använda ett fotografiskt verk måste ha tillstånd från fotografen

Läs mer här: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1960729-om-upphovsratt-till-litterara-och_sfs-1960-729